Broodjies vir die blik…

Broodresepte vir die blik!!!

Hierdie resepte is saamgestel deur Anna Eksteen  –  082 294 6799

 

Aartappel Gesondheidsbrood

250ml aartappels, fyn gedruk                 525ml volgraanmeel

250ml koekmeel                                  7ml koeksoda

5ml sout                                             10ml bruinsuiker

500ml ongegeurde lae vet jogurt

 

Voorverhit oond tot 180C. Meng die droë bestanddele saam. Vryf die aartappels met die vingerpunte in die droë bestanddele in. Meng die jogurt met die mengsel. Plaas die deeg in ‘n gesmeerde broodpannetjie van 220mm x 100mm. Bak vir 1 uur en 15 minute.

 

Tropiese piesangbrood

250ml rosyne                                      425g pynappelstukkies, sonder sap

45ml lemoensap                                  125g botter

125ml bruinsuiker                                1 eier, geklits

500ml fyngedrukte piesangs                  500ml bruismeel

2ml sout                                             5ml gemengde speserye

 

Voorverhit die oond tot 180C. Meng die rosyne, pynappel en lemoensap in afsonderlike bak. Klits die botter en suiker saam tot liggeel en donserig. Voeg dan die eier en fyn gemaakte piesang by. Sif die meel, sout en gemengde speserye. Voeg die piesangmengsel by en meng dan die geweekte rosyne en pynappel by. Plaas in ‘n gesmeerde broodpannetjie en bak vir 1uur 15 minute of tot goudbruin en gaar. Laat afkoel.

 

 

 

Polenta brood

500ml polenta                                     250ml koekmeelblom

2.5ml sout                                          5ml bakpoeier

2 eiers, geklits                                    125g botter, gesmelt

50ml heuning                                      250ml karringmelk

papawersaad om oor te sprinkel

 

Voorverhit die oond tot 200C. Voer ‘n broodpan uit met papier en smeer. Meng die droë bestanddele. Voeg eiers, botter, heuning en karringmelk by en roer tot net gemeng. Skep in broodpan en sprinkel papawersaad oor. Bak vir 35 minute. Keer uit en laat afkoel.

 

Saadbroodjie

20ml bruinsuiker                                  1liter warm water

10ml kits droëgis                                 910g volkoringmeel

150ml sonneblomsaad                          15ml sesamsaad

15ml sout

 

Voorverhit die oond tot 200C. Los suiker in warm water op. Strooi gis bo-oor en laat staan sowat 5 minute lank op ‘n warm plek. Meng res van die bestanddele en voeg vloeistof by om deeg te verkry. Skep in gesmeerdie broodpan en bak sowat 50 minute of tot gaar.

 

 

Snoekbroodjie

1kg vars snoek                                    5ml sout

peper na smaak                                   50ml mielieblom

500ml afgeroomde melk                        125ml room

15ml Worcestersous                             25ml uiesap

gerasperde neut                                  25ml droë broodkrummels

suurlemoen wiggies en pietersielie

 

Maal die vis 2 keer, en voeg laaste keer sout, peper, en mielieblom by. Maal dit ‘n derde keer terwyl melk bygevoeg word. Plaas mengsel in die bak van ‘n elektriese menger. Voeg die room baie stadig by en klits aanhoudend. Klits die Worcestersous, uiesap en neut by. Die mengsel moet die tekstuur van dik room hê. Smeer ‘n broodpan van 22x12x7cm. Besprinkel die boom met fyn krummels en giet die vismengsel daarin. Bedek met bladaliminium en sorg dat dit styf pas. Plaas in ‘n pan met warm water. Bak sowat 1 uur en 15 minute by 180C. Laat ‘n ruk in die pan staan. Keer uit en hou warm. Garneer met pietersielie en suurlemoenwiggies.

 

Mieliebrood

500ml meelblom                                  15ml bakpoeier

4ml sout                                             2 eiers geklits

250ml gerasperde Cheddarkaas              75ml melk

420g roomsoort suikermielies

 

Voorverhit die oond tot 180C. Sif droë bestanddele saam. Meng eiers, kaas, melk en suikermielies tot slap beslag. Skep in gesmeerde broodpan en bak vir 45-60 minute.

 

Spogbroodjie

125ml margarien (verkieslik Stork)          150ml strooisuiker

75ml heuning                                      2 eiers

550ml meelblom                                  15ml bakpoeier

2ml sout                                             150ml melk

250ml gekapte okkerneute                    ekstra heuning vir verglansing

 

Voorverhit die oond tot 160C. Smeer bodem van broodpan van 22 x 12cm en voer met waspapier uit.  Verroom die margarien, suiker en heuning deeglik. Voeg eiers by en klits goed. Sif die meelblom, bakpoeier en sout saam, en voeg om die beurt saam met melk by die verroomde mengsel. Meng die okkerneute in. Bak vir ±1½ uur. Wag tot afgekoel. Borsel of verglans met warm heuning en versier met gekapte neute.

 

Piesangbroodjie

125g botter                                         250g strooisuiker

2 ekstra-groot eiers                              30ml jogurt of suurmelk

5ml vanieljegeursel                              6 ryp, fyngemaakte piesangs

60ml gekapte neute (opsioneel)             250g koekmeel

5ml koeksoda                                      1,5ml sout

 

Room die botter en strooisuiker saam tot lig en donsig. Klits die eiers liggies met ‘n vurk en voeg dit saam met die jogurt en vanieljegeursel geleidelik by die bottermengsel. Vou die piesangs en neute in. Sif die koekmeel, koeksoda en sout twee maal saam. Vou dit in die piesangmengsel tot goed gemeng. Smeer en voer ‘n broodpannetjie met botterpapier uit.  iet die beslag daarin. Bak dit 50-60 minute in ‘n voorverhitte oond by 180C tot goudbruin en stewig. Laat heeltemal afkoel.


Pampoenbroodjie

500ml gaar pampoen fyn gedruk             375ml suiker

125ml kookolie                                    2 eiers geklits

500ml koekmeelblom                            2ml neutmuskaat

2ml kaneel                                          2ml sout

5ml koeksoda opgelos in 30ml melk.

 

Klits die suiker en kookolie by die fyn pampoen. Voeg die eiers by en klits weer goed. Sif die droë bestanddele saam en roer dit by die pampoen en suikermengsel in. Voeg die koeksoda en melk by. Skep die deeg in ‘n gesmeerde broodpan in en bak vir 30 minute by 180C.

Vrugtebroodjie

675ml water                                        500ml ligbruinsuiker

250g pitlose rosyntjies                         5 geelwortels, grof gerasper

30ml botter                                         5ml fyn kaneel

2ml fyn neutmuskaat                            knippie fyn naeltjies

2 x 250ml meelblom                             10ml koeksoda

10ml bakpoeier                                    1ml sout

250ml gekapte okkerneute of pekanneute

 

Voorverhit die oond tot 160C. Voer die boom van ‘n 26 x 9 x 7 cm broodpan uit en olie dit liggies. Meng die water, suiker, rosyntjies, geelwortels, botter, kaneel, neutmuskaat en naeltjies in ‘n groot kastrol. Bring tot kookpunt, bedek en laat 10 minute prut. Giet in ‘n groot mengbak en laat staan tot heeltemal afgekoel. Sif die droë bestanddele saam. Roer die wortelmengsel in en voeg die neute by. Giet die beslag in die voorbereide broodpan en bak 1 uur in ‘n voorverhitte oond tot ferm. Keer op ‘n afkoelrak uit en laat afkoel. Sny in skywe en sit saam met botter voor.

Dadelbrood

375g fyn gekerfde dadels                      5ml koeksoda

125g margarien in klein blokkies gesny   250ml kookwater

190ml suiker                                       1 eier, geklits

5ml vanilla essens                               500ml meelblom

5ml bakpoeier                                     125ml gekapte neute

 

Plaas die dadels, margarien en koeksoda in ‘n mengbak. Gooi kookwater bo-oor. Roer en laat staan om koud te word. Klits eier, suiker en vanillaessens goed en gooi by die dadelmengsel. Sif meelblom en bakpoeier saam en vou by die dadelmengsel in. Gooi neute by en meng goed. Bak 1 uur lank in ‘n voorverhitte oond van 180C in ‘n gesmeerde broodpannetjie.

 

Gesondheidsbroodjie

3 koppies volkoringmeel                        1 koppie koekmeel

1 teelepel koeksoda                             1 teelepel bakpoeier

1 teelepel sout                                    ½ koppie sonneblomsade

2 koppies ongegeurde jogurt

 

Meng al die bestanddele saam en bak vir 45 minute by voorverhitte oond van 200C. Skakel oond af en laat vir ‘n verdere 15 minute voor dit uitgehaal word.

Goue klapperbrood

125ml botter                                       125ml suiker

3 eiers, geskei                                     5ml vanielje geursel

250ml koekmeelblom                            10ml bakpoeier

190ml melk                                         125ml strooisuiker

250ml klapper

 

Room die botter en suiker tot donsig. Voeg die eiergele en vir een by en klop dit goed na elke byvoeging. Voeg die geursel by. Sif meelblom en bakpoeier saam en voeg beurtelings met melk by die eiermengsel. Giet beslag in gesmeerde broodpannetjie. Klits eierwitte tot sagte punte vorm. Voeg strooisuikerby en klits goed. Vou klapper daarby in. Skep oor die deeg en bak vir 45 minute by 180C.

Grondboontjiebotterbrood

500ml gesifte meel                              125ml suiker

10ml bakpoeier                                    5ml sout

187ml grondboontjiebotter                    1 eier (goed geklits)

187-250ml melk

 

Sif die droë bestanddele en die suiker saam. Werk die grondboontjiebotter met ‘n vurk daarin. Voeg die eier by en meng dit verder met die vurk. Voeg die melk by, meng dit goed en gooi dit in ‘n gesmeerde broodpannetjie. Bak dit 50-60 minute lank in ‘n matige oond by 180C. Dien op met botter gesmeer.

Volkoringbroodjie

250 ml volkoringmeel                           250 ml meelblom

20 ml bakpoeier                                   knypie droë mosterd

knypie rooipeper                                  2 ml sout

12, 5ml ui, gekap                                 250 ml Cheddarkaas, gerasper

1 eier                                                 250 ml afgeroomde melk.

 

Voorverhit die oond tot 200C. Smeer ‘n broodpan met botter. Plaas die meelblom, volkoringmeel, bakpoeier, mosterdpoeier, rooipeper en sout in ‘n mengbak. Voeg die ui en kaas by. Klits die eier saam met die melk en voeg dit geleidelik by die meelmengsel. Meng goed. Plaas die deeg in die broodpan en bak 25-30 minute.  Moenie die brood voor die volgende dag sny nie.

Olyfbrood met tamaties

950ml koekmeelblom                     10ml sout

1x10g pakkie kits droëgis               45ml olyfolie

280ml lou water                            20ml vars roosmaryn, gekap

growwe sout                                 100g songedroogde tamaties in olyfolie

 

Voorverhit oond tot 230C. Dreineer tamaties in kap in stukkies. Sif meelblom en sout saam in warm mengbak en voeg gis by. Meng olyfolie met water. Voeg by meelmengsel en meng tot sagte deeg verkry word. Plaas op ‘n meelbestrooide oppervlak en knie vir 10 minute. Vorm tot ‘n bal, plaas in gesmeerde bak en bedek met kleef plastiek. Laat deeg rys tot dubbele volume-sowat 1 uur. Knie deeg af en voeg tamaties en roosmaryn by. Vorm deeg tot ovaal vorm. Plaas deeg op gesmeerde bakplaat, bedek met kleef plastiek en laat weer vir 45 minute op warm plek rys. Bestryk brood met water en strooi growwe sout oor. Bak vir 12 minute, verminder temperatuur tot 190C en bak vir nog 10-15 minute. Verwyder van bakplaat en laat afkoel.

Sonskynbrood

250ml semelvlokkies                            250ml sagte bruinsuiker

315ml afgeroomde melk                        500g droë vrugtekoekmengsel

5ml lemoengeursel                               375ml bruismeel

 

Meng semelvlokkies, suiker, melk, vrugte en lemoengeursel. Laat staan vir 2 uur. Sif meel by mengsel. Spuit ‘n broodpan met kleefwerende middel en skep mengsel in pan. Bak in voorverhitte oond by 180C vir 90 minute of tot ‘n toetspen in die middel skoon uitkom. Laat afkoel, maak met foelie toe en laat staan vir 24 uur voor bediening. Dit is lekker saam met braaivleis en dan is dit ook nie altyd eers nodig om sous te maak nie.

Neutebrood

2 koppies meelblom                             4 teelepels bakpoeier

1 teelepel sout                                    ½ koppie suiker

4 eetlepels botter of margarien              1 eier

1 koppie melk                                      1 koppie gekapte okkerneute

 

Sif droë bestanddele saam en voeg suiker daarby. Vryf botter met vingerpunte daarin. Klits die eiers goed, en voeg dit by die melk. Roer dit geleidelik by die droë mengsel om ‘n sagte deeg te vorm. Voeg die okkerneute by en gooi in ‘n gesmeerde pan wat met gesmeerde papier uitgevoer is. Laat 30 minute staan en bak vir 40 – 50 minute in ‘n matige oond van 180C.

 

Bruinbrood

600ml witbroodmeel                             560ml volkoringmeel

600ml bruinbroodmeel                          1x10g kitsgis

sout na smaak                                     500-750ml warm water

 

Meng die meel, gis en sout in ‘n groot mengbak. maak ‘n holte in die meel en voeg 500ml van die water by. meng met ‘n lepel tot ‘n stywe deeg vorm. As die deeg te styf is, kan nog water bygevoeg word. knie deeg op ‘n houtplank wat liggies met meel bestrooi is, tot glad en elasties. Vorm die deeg in twee gesmeerde broodpanne, bedek en laat rys tot dubbel die volume. Bak 40-60 minute in ‘n voorverhitte oond by 200C. Laat op ‘n draadrak afkoel.

 

Witbrood

 1kg witbroodmeel                               15ml sout

10ml suiker                                         1x10g kits droëgis

20g botter                                          625ml lou water

 

Sif die meel, sout, suiker en gis saam. Vryf botter by droë bestanddele in. voeg lou water by en meng tot ‘n sagte deeg. As die deeg te droog is, kan nog bietjie water bygevoeg word. Knie deeg tot sag en elasties. Plaas in ‘n olie gesmeerde mengbak, bedek en laat 20 minute lank rus. Nadat deeg gerys het, knie af en verdeel in 2 ewe groot dele, vorm en plaas in gesmeerde broodpanne. Bedek en laat rys op ‘n warm plek, 35-40 minute lank of tot dubbel die hoeveelheid deeg. Bestryk met water en bak in voorverhitte oond by 200C, vir 35 minute of tot gaar.

 

Koringroerbrood

5 x 250ml gaar koringkorrels                  6 x 250ml bruinbroodmeel

2 x 10g kitssuurdeeg                            25ml sout

60ml bruinsuiker                                  125ml kookolie

1 liter louwarm water 

 

Meng die koringkorrels, bruinbroodmeel, suurdeeg en sout in´n mengbak. plaas die suiker, olie en water in ´n ander mengbak en roer tot goed gemeng. Voeg dié mengsel by die droë bestanddele en roer goed deur. Skep die deeg in twee gesmeerde broodpannetjies laat op ´n warm plek rys tot gelyk met die bo rand van pan. (dit duur sowat ´n halfuur; die brood rys ook terwyl dit bak.) Stel intussen die oond op 200C. Wanneer die deeg gereed is, bak sowat een uur tot gaar in die voorverhitte oond. die brood is gaar as ´n mens ´n hol klank kry wanneer jy dit onder met die kneukels klop.

 

 

 

 

Knoffel Kaasbroodjie

500g bruismeel                                    500ml karringmelk

1.5 koppies gerasperde kaas (cheddar)   1 teelepel marjolein

1 teelepel knoffelvlokkies                      2 eiers

 

Meng al die bestanddele goed saam. Gooi in ‘n gesmeerde broodpan, strooi ‘n bietjie van die gerasperde kaas oor en bak in voorverhitte oond teen 180C vir 1 uur.

Murgpampoentjiebrood

250ml kookolie                                    250ml suiker 

3 eiers                                               500ml koekmeel

250 nutty wheat                                  5ml bakpoeier 

2ml koeksoda                                      2ml sout

1ml neutmuskaat                                 15ml fyn kaneel

500ml fyn gerasperde murgpampoentjies        125ml rosyne

5ml vanielljegeursel

 

Klits olie en suiker saam. Voeg die eiers een vir een by en klits goed na elke byvoeging. sif droë bestanddele saam en voeg semels by wat in sif agterbly. Voeg om die beurt met murgpampoentjie by geroomde mengsel. Roer rosyntjies en vanielje in en skep in ‘n gevoerde 23 cm broodpan. Bak 50 -60 minute in voorverhitte oond teen 160C.

Botterskorsie gesondheidsbrood

125ml sonneblomsaad, gerooster           750ml volkoringmeel

5ml koeksoda                                      15ml bakpoeier

5ml sout                                             250ml All-Bran-graanvlokkies

250ml gerasperde rou botterskorsie        45ml heuning

1 ekstra groot eier, geklop                    500ml karringmelk

125ml water

 

Meng die sonneblomsaad, meel, koeksoda, bakpoeier, sout, graanvlokkies en botterskorsie saam. Klop die heuning, eier, karringmelk en water saam en voeg by die droë bestanddele. Meng goed om ‘n taaierige brooddeeg te vorm. Skep in ‘n groot voorbereide broodpan. Bak in ‘n voorverhitte oond by 180C vir ongeveer 1 uur.

Braaivleisbroodjie

500ml fyn gerasperde wortels                425ml kookwater

30ml olie                                            15ml heuning

500ml mieliemeel                                2ml rooipeper

5ml sout                                             4 ekstra groot eiers, geskei

 

Voorverhit die oond tot 180C en voer twee broodpannetjies se bodem met bakpapier uit.  Smeer of spuit die pannetjies. Meng wortel, kookwater, olie en heuning. Sif mieliemeel, peper en sout saam en voeg by die wortelmengsel. Klits eiergele en voeg by die mengsel. Klits eierwitte tot stywepuntstadium en vou dit liggies in by die mengsel. Skep mengsel in pannetjies en bak 45-50 minute.

Kaas en uie broodjie

900ml volkoringmeel                            500g bruismeel

1 pakkie (25g) uiesoppoeier                  15ml vars gekapte pietersielie

250ml gerasperde Cheddar kaas             1 liter karringmelk

60ml kaas uitgehou om bo-oor te sprinkel

 

Meng al die bestanddele goed en skep mengsel in 2 gesmeerde broodpannetjies. Sprinkel orige kaas bo-oor. Bak een uur in ‘n voorverhitte oond by 180C.

Karringmelk kaasbroodjie

900ml volkoringmeel                            1 pakkie uiesoppoeier

15ml vars gekapte pietersielie               1 liter karringmelk

500g bruismeel                                    250ml gerasperde Cheddarkaas

 

Hou 60ml van die gerasperde kaas eenkant. Meng die res van die bestanddele goed saam  en skep in 2 gesmeerde broodpannetjies. Sprinkel kaas wat eenkant gehou is oor die deeg in die pannetjies. Bak ongeveer 1 uur in ‘n voorverhitte oond by 180C.

Lemoen en rosynebrood

Sap en skil van 1 lemoen                      250ml rosyne

1 eier, effens geklits                            30ml botter, gesmelt

500ml koekmeelblom                            5ml bakpoeier

2ml koeksoda                                      2ml sout

125ml suiker                                       100g pekanneute, fyngekap

 

Voorverhit die oond tot 180C. Smeer ‘n broodpan van 23x13x7 cm met margarien. Vul die lemoensap aan met water tot 250ml. Voeg die gerasperde lemoenskil asook die die rosyne by. Meng die eier en botter en voeg by. Meng goed. Sif die koekmeelblom, bakpoeier, koeksoda en sout saam. Voeg die suiker en gekapte pekanneute by en meng deur. Voeg die lemoensapmengsel by die droë bestanddele en meng deeglik. Skep in voorbereide pan en bak 1 uur lank of tot gaar. Laat effens afkoel en keer uit op ‘n draadrak. Laat heeltemal koud word voordat dit gesny word. Dien op saam met botter.

 

 

Pietersielie en kaasbroodjie

500ml bruismeel                                  2ml mosterdpoeier

2ml sout                                             100ml margarien (kamer temperatuur)

250ml gerasperde kaas                         5ml gedroogde pietersielie

25ml water                                         1 eier

125ml melk                                         15ml mayonnaise of slaairoom

 

Voorverhit die oond tot 180C. Smeer ‘n broodpannetjie van 21x11x6.5cm of bespuit met kleefwerende middel. Sif die bruismeel, mosterdpoeier en sout saam. Vryf die margarien daarin totdat mengsel soos mieliemeel lyk. Roer die kaas en pietersielie by. Klits die water, eier, melk en mayonnaise of slaairoom saam, voeg dit by die meelmengsel en sny dit met ‘n slaplemmes in tot goed gemeng. Skep die deeg in die pannetjie en smeer dit gelyk met ‘n nat spaan. Strooi ‘n bietjie ekstra kaas en paprika oor indien verkies. Bak die broodjie 30-35 minute. Keer dit uit op ‘n draadrak en laat afkoel. Lewer 1 klein broodjie.

Roerbrood

500ml koekmeelblom                            500ml volkoringmeel

500ml melk                                         60ml bruinsuiker

7ml koeksoda                                      15ml sout

10ml suurlemoensap                            papawersaad om bo-oor te sprinkel

 

Voorverhit die oond tot 190C. Smeer ‘n groot broodpan goed met botter. Meng al die bestanddele vir die brood en skep in die voorbereide broodpan. Sprinkel papawersaad bo-oor en bak sowat ‘n uur lank of tot gaar.

Mosbolletjiebrood

1kg koekmeelblom                               10ml sout

40g ( 4 pakkies) kits droë gis                10ml suiker

20g anyssaad                                      60g botter in klein blokkies gesny

600ml warm melk                                 1 eiergeel, liggies geroer

 

Smeer 3 klein broodpannetjies met botter. Sif meel, sout, gis en suiker saam in ‘n mengbak en voeg dan anyssaad by. Meng die botter en die warm melk, voeg dit by die droë bestanddele en meng tot ‘n ferm deeg. Keer uit op ‘n oppervlak wat met meel bestrooi is en knie tot ‘n sagte nie-klewerige deeg wat glad en elasties is. Plaas in ‘n bak wat liggied met olie gesmeer is en verseël met plastiek (smeer ook met olie) en hou eenkant op ‘n warm plek totdat die volume verdubbel het. Druk die deeg plat, knie liggies en vorm balletjies van 50 gram. Plaas in ‘n broodpan maar laat ruimte aan die kante. Sit in ‘n warm treklose vertrek en laat staan vir sowat 30 minute totdat die deeg tot by die bokant van diie pan gerys het. Verhit die oond tot 180C. Bestryk die brood met eiergeel, bak vir 15 minute en verlaag dan die hitte tot 160C. Bak vir nog 30 minute tot gaar. Keer op ‘n draadrak uit en laat afkoel.

 

BON APPETIT!!!

2 Responses to Broodjies vir die blik…

  1. Wipneus! says:

    Mens ek gaan vir die volgende maand net brood eet!😆

    Dankie vir die lekker resepte Piks!

  2. Skielik kom ek agter hou lui ek nou eintlik is. Dit is vrek maklike resepte…. Ek het nou uit verskonings gehardloop😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: